Tandheelkunde

1 Tandheelkunde

Nader voorgesteld : Paul van AalstProfielfoto Paul

Dierenarts Paul van Aalst is nu ruim 10 jaar werkzaam bij onze kliniek. Al van het begin af aan had hij veel belangstelling voor de geneeskunde van konijnen en knaagdieren. Dat sloot goed aan bij onze kliniek omdat wij heel veel konijnen behandelen. Onze kliniek wordt aanbevolen op diverse “konijnensites” en zelfs eigenaren uit België nemen de moeite om met hun konijn naar ons toe te komen.

Daarnaast is Paul een echte “klusser”, oftewel is handig met zijn handjes. Dat past weer prima bij zijn andere grote voorkeur: de tandheelkunde. Binnen de kliniek wordt alle tandheelkunde door Paul uitgevoerd of begeleid, alleen de kaaktumorchirurgie is in handen van collega Bob Carrière. De vrouw van Paul van Aalst is werkzaam in de tandheelkundige branche dus de “lijntjes” naar meer deskundigheid op dit gebied zijn kort.
Naast bovengenoemde werkzaamheden is Paul vaak in de operatiekamer te vinden.

Konijn

De tanden en kiezen van het konijn blijven doorgroeien. Een onjuiste stand zorgt voor een verkeerde afslijting. Schuine of scheve kiezen of tanden dienen geslepen of getrokken te worden om een goede vertering optimaal te laten verlopen. Knip nooit zelf de tanden, dit kan leiden tot ernstige schade aan tanden of kaak. Kaakabcessen komen geregeld voor ten gevolge van kiesproblemen, deze dienen uitgebreid en in een vroeg stadium behandeld te worden.

Foto Olifantstanden vooraanzicht Foto olifantstanden zijaanzicht

Olifantstanden voor-. en zijaanzicht

Tandheelkunde bij de hond

Waarom gebitscontrole
Het gebit van uw hond wordt met regelmatig nagekeken. Is het niet door uzelf, dan wel door uw Dierenarts. De eerste ergernis voor eigenaren is vaak dat de hond uit zijn bek stinkt. Deze onaangename lucht is voor het dier vaak geen enkel probleem, maar kan wel een begin van klachten zijn. Ophopingen van tandplaque, dat mineraliseert en hard wordt tot het tandsteen genoemd wordt, irriteert het tandvlees. In de smalle zone tussen plaque/steen en tandvlees wonen kolonies vol bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor een lokale ontstekingsreactie in het tandvlees, en maken afvalstoffen, zoals vluchtige gassen. Deze gassen zijn op hun beurt mede oorzakelijk aan het feit dat de adem niet meer naar bloemetjes ruikt… Daarnaast zorgt de ontsteking in het tandvlees dat het zich terug gaat trekken. De tand- of kieshals komt bloot te liggen, en eventueel zelfs de wortel. Aangezien zowel de hals als de wortel geen harde gladde laag glazuur bevatten, vallen deze delen nog sneller ten prooi aan voedselrestanten en opbouw van tandplaque. Dit is een negatieve spiraal waarbij het eindstadium volgt: kaakbot oplossing en aantasting, losse elementen die uit de mond vallen.

Foto persisterende melkhoektandPersisterende melktanden
Andere afwijkingen die we regelmatig zien bij onze trouwe viervoeters zijn de zogeheten “persisterende” melktanden. Dit zijn melktanden die nog aanwezig zijn terwijl de volwassen elementen ook al volledig zijn ontwikkeld. Normaal gesproken vallen de snijtanden er op tijd uit, zodat er voldoende ruimte is voor de volwassen tanden. Het zijn meestal de hoektanden waar de jeugdige variant er niet uit valt. Tekkels, chihuahuas, yorkshire terriers en andere kleine rassen hebben hier veel last van, maar in principe kan het bij elk ras voorkomen. Door dat de melktand in de weg zit, wordt de volwassen tand van zijn normale plaats gedrukt en komt hij vaak naar binnen te staan. Hierdoor kunnen zelfs beschadigingen ontstaan in het gehemelte. Ten tweede blijven er vaak voedselresten en viezigheid hangen tussen de nauw aansluitende melktand en definitieve tand, waardoor er op jonge leeftijd al een tandvlees/kaak ontsteking op kan treden. Goede controle is dus noodzakelijk bij het wisselen van het gebit.

Spoedgeval
Een derde probleem waar we vaak mee geconfronteerd worden is een afgebroken tand of kies. Met name voor de snijtanden vormt dit zelden een probleem, maar voor de grote hoektanden kan dit een serieuze zaak worden. Als het wortelkanaal bloot ligt, met daarin de zenuw en het bloedvat, kan er snel een infectie van het kanaal optreden en de bacteriën kunnen via de wortel het kaakbot bereiken. Naast verkleuring van het element is botoplossing eigenlijk het grootste gevaar. Bij kleinere elementen (snijtanden, kleine kiezen) is trekken van de tand verreweg de meest eenvoudige ingreep. De hoektanden bieden echter heel veel steun aan de kaak. De wortels zijn dusdanig lang dat ze in de bovenkaak bijna tot in de neusholte komen, en in de onderkaak zijn ze 1.5 x zo lang als de zichtbare tand(kroon). Trekken is dus niet gemakkelijk en niet zonder kans op complicaties. Een mooiere techniek is in veel gevallen het doen van een wortelkanaalbehandeling. Hiermee redden we de hoektand, behouden we stevigheid in de onderkaak of hebben we niet het risico van een verbinding naar de neus toe (in het geval van een hoektand in de bovenkaak). Een technisch lastig klusje, zeker als je beseft dat de wortels 4 x zo lang zijn als bij ons, mensen. Onder volledige narcose, met behulp van rontgenfoto’s, en een fiks portie geduld is een wortelkanaalbehandeling voor een afgebroken hoektand een prima oplossing!

Wortelkanaalbehandeling stap voor stap

Wortelkanaalbehandeling stap voor stap