Degeneratieve Myelopathie

Degeneratieve Myelopathie is een aandoening die frequent wordt gezien bij de Duitse Herder. Door nog onopgehelderde oorzaak treedt er beschadiging op van structuren in het ruggenmerg waardoor de achterhand een verminderde vertoont.

De eerste symptomen openbaren zich op een leeftijd van 6-7 jaar en uiten zich als eerste door moeilijk opstaan. In het begin lijken de klachten op die van heupdysplasie maar naarmate de tijd toeneemt wordt de achterhand progressief slapper en ontwikkelt zich een dronkemansgang. Uiteindelijk kan ook de controle over de urine en ontlasting verloren gaan.
De dieren hebben geen pijn.

De diagnose wordt gesteld op het symptomenbeeld en door andere oorzaken uit te sluiten. Een 100% zekere diagnose is lastig omdat dan ook eigenlijk röntgencontrastopnamen van de wervelkolom gemaakt moeten worden om een rughernia uit te sluiten.

De snelheid waarmee de aandoening verergert in de tijd varieert van hond tot hond. Uiteindelijk laat de levenskwaliteit van de hond te wensen over en rest niets anders dan euthanasie. Een therapie is tot nu toe niet bekend, er zijn wel wat experimentele resultaten die doen vermoeden dat bepaalde medicamenten de progressie van de aandoening vertragen.

Preventie van de aandoening is niet mogelijk.

© Sterkliniek Dierenartsen Ermelo, B.J. Carrière, Dierenarts.