Artrose

Artrose is een aandoening van het gewricht waarbij het gewrichtskraakbeen degeneratie vertoont en waarbij er nieuwvorming van bot optreedt aan de gewrichtsranden. De aandoening komt bij vele diersoorten voor en door opgravingen is aangetoond dat zelfs dieren uit het tijdperk van de dinosauriërs al last konden hebben van artrose.
Artrose is vrijwel nooit een op zichzelf staande aandoening maar een gevolg van een verstoring van de normale situatie van het gewricht. Enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken zijn: bacteriële infectie, instabiliteit, trauma, slijtage door ouderdom, standsafwijking en reuma.

Klinisch manifesteert artrose zich als een pijnlijkheid of een stijfheid van het betroffen gewricht. Frequent zien we artrose in de ledematen maar ook de wervelkolom of bijvoorbeeld het kaakgewricht kunnen door artrose getroffen worden.
Bij klinisch onderzoek kan een waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld worden waarna met behulp van röntgenfoto’s de definitieve diagnose gesteld kan worden en wordt ook een indruk verkregen over de ernst en uitgebreidheid van de artrose.

Behandeling van artrose zal er op gericht zijn om de ontwikkeling ervan zoveel mogelijk af te remmen en daarnaast de leefomstandigheden van het dier te optimaliseren in relatie tot de aandoening. In de praktijk komt het neer op strikte controle van het lichaamsgewicht, gerichte beweging en training, bescherming tegen koude en vocht en medicatie.
Voor de medicatie is een uitgebreide keuze aanwezig en zal individueel bepaald moeten worden bij welke therapie de hond het meeste baat heeft.

In en aantal gevallen is de oorzaak van de artrose met chirurgie aan te pakken zoals bijvoorbeeld bij een ruptuur van de voorste kruisband in de knie. Door de knie chirurgisch te stabiliseren wordt de ontwikkeling van artrose sterk afgeremd of zelfs gestopt.
In die gevallen warbij de artrose dermate ernstig is dat de gewrichtsfunctie verloren is en dat de pijn voor het dier niet meer te bestrijden is kan er voor gekozen worden om het gewricht in een bepaalde stand te fixeren (artrodese) waardoor de pijn na de revalidatie vrijwel verdwenen is.
Vele gevallen van artrose worden te laat aangeboden voor behandeling, het verdient dan ook zeker aanbeveling om honden met bewegingsstoornissen of pijnuitingen tijdig voor behandeling aan te bieden.

© Sterkliniek Dierenartsen Ermelo, B.J. Carrière, Dierenarts.