Suikerziekte bij de kat

Wat is suikerziekte?

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een aandoening waarbij er problemen zijn met het reguleren van het glucosegehalte in het bloed. Glucose fungeert als energiebron voor het lichaam en is onder andere afkomstig uit de koolhydraten uit de voeding. Glucose heeft insuline nodig om in de lichaamscellen te komen.

Diabetes mellitus wordt, ook onder katten, een welvaartsziekte genoemd. Het komt voornamelijk voor bij inactieve katten met overgewicht. Bij deze katten is er sprake van een verminderde gevoeligheid voor insuline, waardoor het glucosegehalte in het bloed te hoog blijft en juist in de lichaamscellen te laag.

Wat zijn de verschijnselen?

Veel voorkomende verschijnselen zijn:

  •  Veel drinken en veel plassen
  •  Vermageren ondanks goed eten
  •  Toename van de eetlust
  •  Slechte conditie van de vacht

Soms, in een verder gevorderd stadium, sloomheid, braken en een snelle ademhaling.

Hoe stellen we de diagnose?

Het meten van glucose in het bloed, geeft een duidelijke aanwijzing. Bij katten moet daarnaast de diagnose bevestigd worden, omdat in geval van stress het glucosegehalte ook verhoogd kan zijn. Dit kan op 2 manieren; het bepalen van fructosamine (een eiwit) in het bloed of het aantonen van glucose in de urine. Het fructosamine gehalte is verhoogd bij katten die over een langere periode een verhoogd glucosegehalte hebben.

Wat is de therapie?

Over het algemeen is suikerziekte goed te behandelen, in de meeste gevallen is geen genezing mogelijk. De therapie bestaat uit het toedienen van insuline 2x daags, daarnaast is het belangrijk om aangepaste voeding te geven, de kat af te laten vallen en meer te laten bewegen.
In sommige gevallen zien we dat op de lange termijn, als gewichtsverlies en meer beweging wordt gerealiseerd, dat de diabetes in remissie gaat en het spuiten van insuline niet meer nodig is.

© Sterkliniek Dierenartsen Ermelo, K. de Munnik, Dierenarts