Feline Eosinofiel Granuloom Complex (FEGC)

De eosinofiele granulocyt is een witte bloedcel en heeft een taak in het afweersysteem van de kat. De cel reageert wanneer er lichaamsvreemde cellen het lichaam binnendringen, zoals virussen, bacteriën of vreemde voorwerpen (grasaren). De eosinofiele granulocyt zal proberen de indringer te doden door blaasjes met afweerstoffen los te laten.
In het geval van het eosinofiel granuloom complex blijven de cellen langer dan noodzakelijk in de huid aanwezig en laten ze de afweerstoffen los zonder dat er lichaamsvreemde cellen aanwezig zijn. Er zijn 3 verschillende uitingsvorming van hetzelfde ziektebeeld, ze kunnen los van elkaar voorkomen of tegelijkertijd tot uiting komen:

1. Eosinofiel granuloom
2. Eosinofiele plaque
3. Eosinofiele ulcus (zweer)

Het eosinofiel granuloom

Een granuloom heeft de vorm van een bult en komt boven het huidoppervlak uit. Ze kunnen ook achterop de tong gevonden worden.
eos gran comp a

De eosinofiele plaque

Dit is een grote wat vochtige, kaal gelikte en ontstoken platte plek op de huid. Ze worden meestal gevonden aan de onderzijde van de buik en in de liezen. Vaak likken katten hier constant aan.
eosinofiel plaque dkl deventer

Het eosinofiele ulcus

Deze zien we vooral in de bek en aan de bovenlip van de kat. Er kunnen grote zweren ontstaan wa
arbij het lijkt of er een groot stuk van de liphuid ontbreekt. De zweren kunnen tot ver op het verhemelte doorlopen. Soms zitten ze meer achterin de bek. De pijnlijkheid valt meestal mee. Wordt het echter chronisch dan zal de pijn ook toenemen.
eos gran - ulcer

Oorzaak

De oorzaak van dit complex is nog niet geheel duidelijk. Wel wordt het vaak met een allergie geassocieerd. Het kan dan gaan om een vlooienallergie of een allergie tegen iets in de omgeving (mijten, pollen, grassoorten, plastic etensbakjes etc.).

Diagnose

De eosinofiele plaques kunnen lijken op verschillende typen huidontstekingen en de granulomen op bepaalde tumoren. Daarom is het in de meeste gevallen raadzaam de huid nader te onderzoeken door het nemen van een biopt. Hierbij wordt naar het type weefsel/cellen gekeken en kan de diagnose eosinofiel granuloom complex met zekerheid worden gesteld.

Therapie

Wanneer er geen oorzaak gevonden wordt of het biopt levert de diagnose ‘eosinofiel granuloom complex’ op, dan wordt allereerst gezocht naar een bron waarvoor de patiënt allergisch zou kunnen zijn. Dit betekent dat de vlobestrijding wordt geoptimaliseerd en dat vervolgens een dieettest uitgevoerd kan worden.
Wanneer dit niet tot een volledig herstel leidt wordt uiteindelijk prednison of cyclosporine ingezet.

Prognose

De resultaten zijn wisselend. De kans op succes is groot wanneer er een bron voor de allergie wordt gevonden en deze kan in de toekomst vermeden worden. Wanneer er geen oorzaak wordt gevonden is kan de kat na een periode met prednison te zijn behandeld, van de plekken af zijn. Sommige katten hebben levenslang medicijnen nodig, hierbij wordt altijd gestreefd naar een zo laag mogelijke onderhoudsdosering.

 

© Sterkliniek Dierenartsen Ermelo, K. de Munnik, Dierenarts