Officiële HD / ED – röntgenopnamen

Om de erfelijke aandoeningen heupdysplasie en elleboogdysplasie binnen bepaalde rassen kunnen te bestrijden worden deze aandoeningen gescreend middels röntgenfoto’s.

Screening

Deze screening wordt verricht door de afdeling “Gezondheid, Gedrag en Welzijn” (vroeger bekend onder de naam WK Hirschfeld Stichting). Een panel van onafhankelijke deskundigen beoordeelt de ingezonden opnamen.
De opnamen worden gemaakt door speciaal daartoe aangewezen dierenartsen die op basis van technische vaardigheden een licentie hebben gekregen die wordt ingetrokken indien de technische kwaliteit van de opnamen onvoldoende is.

Vervaardigen van de röntgenfoto’s

Bij Sterkliniek Dierenartsen Ermelo worden de röntgenopnamen digitaal vervaardigd wat meestal minder opnamen, en dus minder stralenbelasting tot gevolg heeft. Wij geven de voorkeur aan werken met sedatie van de hond, zodat de hond geen negatieve associaties oploopt die van invloed kunnen zijn op het gedrag en / of functioneren van de hond in de toekomst.
Een leuke bijkomstigheid voor de eigenaar is dat deze de opnamen op een zogenaamde “client-CD” met de digitale röntgenfoto’s mee naar huis kan nemen om zo de foto’s op alle mogelijke manieren nog eens te bekijken, bijvoorbeeld met andere eigenaren of de fokker.

Eigenaar – Diergebonden eisen

Voor een juiste registratie, vervaardiging van de opnamen en beoordeling moet u als cliënt aan nogal wat eisen voldoen. Hieronder volgt een overzicht dat waarschijnlijk niet compleet is.
Naam, adres en woonplaats (NAW) van de eigenaar dienen exact te kloppen met de gegevens op de stamboom, anders dient eerst herregistratie plaats te vinden bij de Raad van Beheer.
Voordat foto’s gemaakt kunnen worden MOET de hond een NHSB-nummer hebben. Heeft een hond geen NHSB-nummer dan zal dit eerst moeten worden aangevraagd.

Raad van Beheer, postbus 75901, 1070 AX AMSTERDAM. Tel. 020-6644471 Fax. 020-6710846

Rasgebonden eisen

Er bestaan rasgebonden eisen aan de minimale onderzoeksleeftijd van de hond en aan het aantal opnames die nodig zijn om de HD / ED status via de Raad van Beheer te laten beoordelen.

Voor de meest recente update van deze eisen verwijzen wij u door naar de website van de Raad van Beheer:

Heupdysplasie
Elleboogdysplasie