Wonderen der natuur

Velen van u zullen zich deze prachtige boekenreeks herinneren of hem nog zelfs in de kast hebben staan. Als kind zat ik urenlang verdiept in deze boeken en verbaasde mij over met name de wonderen van de dierenwereld. Als dierenarts maak je echter regelmatig kleine wonderen der natuur in de eigen kliniek mee. Zo was er onlangs een kat met een behoorlijke beschadiging van de oogleden aan één oog. De oogleden dienen niet alleen ter bescherming van de kwetsbare oogbol met aan de buitenzijde het hoornvlies maar zij verspreiden ook het traanvocht dat het hoornvlies beschermt tegen uitdroging. Dus als de oogleden niet de gehele oogbol bestrijken droogt het hoornvlies uit en zal er een gat in het hoornvlies ontstaan met als gevolg verlies van zicht en mogelijk zelfs het gehele oog.
Zo niet bij deze kat zoals mijn vrouw ontdekte die deze kat behandelde. Katten beschikken ook nog over een derde ooglid, een soort knipvlies dat als een wit randje in de ooghoek zichtbaar is. Vogels gebruiken dit knipvlies wel en duidelijk zichtbaar als zij onder water duiken. Katten gebruiken het normaal gesproken niet actief. Deze kat had echter het vermogen ontwikkeld om dit vlies over haar oogbol te laten wissen en op deze alternatieve manier haar hoornvlies te bevochtigen met traanvocht. Op deze manier had zij haar eigen oog gered en het zicht behouden.
Het zijn onder andere deze kleine wondertjes der natuur, die van tijd tot tijd voorkomen, die ons vak als dierenarts zo bijzonder maken en laten zien over welke bijzondere vermogens sommige dieren beschikken.