Een vreemd “zaakje”

Dinsdagavond, ik was bij invallende duisternis nog verwoede pogingen aan het doen om een deel van mijn garage te schilderen, kwam er een melding binnen van een zieke pensionhond. Naast asiel de Ark hebben we ook het pension van de Ark onder onze hoede en ’s zomers is dat goed gevuld!

Tegen tien uur stond hij op de stoep, een wat oudere Ridgeback reu. Hij maakte een slome en zieke indruk en dat was ook verzorging niet ontgaan op de avondronde. Al snel bleek in het onderzoek dat er sprake was van koorts dus de hond was in ieder geval lijdende aan een infectie. Uit het paspoort bleek dat het dier slechts enkele dagen voor het logeren in het pension was gevaccineerd.

Waarschijnlijk was de combinatie van antistoffen aanmaken en de stress van een andere omgeving het dier te veel geworden en had een infectie kans gezien om aan te slaan.

Tijdens een routinematig onderzoek viel mijn oog opeens op zijn balzak die zelfs voor een oudere reu aardig laag hing en enigszins vreemd van vorm was. Op zich niet zo raar, bij mensen gaat ook alles hangen op oudere leeftijd, alleen het tandvlees trekt omhoog.

Ook de vorm klopte niet en iets zij me dat ik dit vreemde zaakje moest onderzoeken. Het nauwkeurig aftasten van de zaadballen leverde snel de oorzaak op: in één zaadbal was een forse tumor aanwezig en de andere zaadbal was danig geslonken ten gevolge van hormoonproductie in de tumor dus dat verklaarde ook de aparte vorm.

Enigszins beduusd keek de begeleider van de hond mij aan, kom je voor een zieke hond en dan krijg er gratis een zaadbaltumor bij zal hij gedacht hebben. In het algemeen zal een eenvoudige castratie de oplossing brengen en een tumor op deze plaats is zeker niet zeldzaam.

Heeft u een oudere reu voel dan regelmatig aan het balzakje, vertrouwd u het “zaakje” niet neem dan contact op met uw dierenarts!