Dat zal ze leren!

Als dierenarts geef je om dieren maar als medicus ben je ook realist, toch zijn er dan zaken waar je heel boos om wordt. Nederland gaat heel vreemd met de natuur om. We creëren natuurgebieden en zijn er trots op dat we daarna één van de belangrijkste landen zijn waar ganzen overwinteren, vervolgens maken we ze massaal dood.

Voor miljoenen euro’s worden ecoducten aangelegd maar als de dieren dan beginnen te trekken dan worden ze afgeschoten of worden hekken geplaatst. We maken een prachtig gebied, de Oostvaardersplassen en vervolgens weten we niet, als de dieren gedijen, of we ze moeten laten verhongeren of afschieten. Prachtige plaatsen in de polder, vogelgebieden, “Stepping Stones” maar als de zwanen aan de verkeerde kant van het draadje neerstrijken worden ze gedood of de eieren vernietigd en vergeet niet dat de meeste zwanen koppels voor het leven zijn!
En nu dreigen er te veel edelherten op de Veluwe te komen, dat is gevaarlijk voor auto’s (vraag me af of verkeersveiligheid wel een terecht argument is), als we ze nu niet neerschieten dan zijn het er in het najaar 800. Kennelijk het resultaat van goed natuurbeheer. Dus, tijdens het toeristenseizoen gaan we drachtige herten doodschieten of misschien wel herten die een kalf in de struiken hebben liggen, dat is mooi, heb je er meteen twee.
Waar waren deze “natuurbeheerders” in de winter tijdens het jachtseizoen? Toen waren het er ook al 600! Ben benieuwd wat de toeristen er van denken als de stilte op de Veluwe verstoord wordt door geweerschoten.
Nee, nadenken doen we niet meer, de dieren zijn de dupe, eerst zorgen we dat de aantallen groeien en daarna schieten we ze dood, dat zal ze leren!