Xanto

Profielfoto XantoHallo, ik ben Xanto en ben een Amerikaanse Cockerspaniel. Ik werd een aantal jaar geleden uit een dierenasiel in België opgehaald. Ik was een cadeautje voor mijn huidige verzorgers, omdat die een nare ervaring met een puppy hadden gehad. Die pup was gestorven, nadat bleek dat hij ernstig ziek was verkocht.
Maar helaas: ik bleek ook ernstig ziek te zijn. Mijn buikje zwol heel erg op. Onderzoeken wezen uit dat mijn levertje niet helemaal goed functioneerde. Wat het was kon de dokter in Harderwijk niet vinden. Omdat mijn verzorgers gelukkig tot het uiterste wilden gaan,wilden zij niet opgeven.
Xanto met ascitesIk ging met mijn baasjes naar Sterkliniek Dierenartsen Ermelo.
Daar bleek na veel onderzoek onder andere met een contrastmiddel in mijn bloedvaten, dat mijn lever en buikje opzwollen, omdat er een heel bijzonder probleem met mijn bloedsomloop was. Dit probleem was zo bijzonder, dat ik verwezen werd naar de hondencardiologen, dokters Szatmari en Beijerink van de Diergeneeskundige Universiteit in Utrecht.
Uiteindelijk bleek dat mijn rechter hartkamer een tussenschot had met een heel klein gaatje er in.
Een ‘cor triatrium dexter’ met een moeilijk woord . Dit is een extreem zeldzame ziekte bij mens en hond. Gelukkig wisten zij een manier om het te kunnen verhelpen!

 

De operatie (dottering) werd uiteindelijk uitgevoerd door een kindercardioloog van het UMC. Dat kwam omdat het voor kinderen een ingrijpende operatie is en zo konden ze mooi op mij oefenen.

De hele operatie staat op de film en te zien is, dat het kleine gaatje mijn hartkamertje wordt open geblazen. Uiteindelijk bleek de operatie te zijn gelukt. Het vocht in mijn buik verdween als sneeuw voor de zon. Wel heeft mijn levertje een tik gehad en moest ik elke dag medicijnen slikken.
Een jaar geleden kreeg ik er een vriendje bij, maar het is meer een broertje voor mij, ik kan fijn met hem spelen. Hij heet Gismo!
Maar het gaat nu zo goed met me, dat ik het eens twee maanden zonder medicijnen mag proberen. Gaat het dan nog goed, dan ben ik dank zij alle doktoren en ook mijn verzorgers geheel genezen.