Goede tijden en slechte tijden met een huisdier

Luca op de hei14 februari 2017, Valentijnsdag, zullen wij voorlopig niet vergeten.

Wie zijn wij.
Luca, een Duitse staande draadhaar van 5 jaar oud.
Heleen en Kees Aalders, baasjes van Luca
Yara, Paul en de hele crew van Dierenkliniek Carrière uit Ermelo.

Op Dinsdag 14 februari had ik, Kees, een vrije dag gepland. Heerlijk, lekker doen waar je zin in hebt. s’ Ochtends een heerlijke boswandeling gemaakt met Luca. Luca is een enthousiaste Duitse Staande Draadhaar. Houdt van het bos en het wild wat daar inleeft. Is altijd aan het drijven maar staat bijna altijd onder apel. Een keer fluiten en hij meldt zich. Natuurlijk voor een kleine beloning.
Wat zijn wij verwent in Ermelo met de losloopgebieden. Doordat ik een vrije dag had loopt de indeling van de dag anders. Om vier uur zeg ik tegen Heleen dat ik nu Luca wel even zal uitlaat in het bos. Op andere dagen gebeurt dit pas na het avondeten.

Luca was onrustig. Dit kwam vooral doordat er loopse honden in het bos waren geweest. Aan het eind van de wandeling, als wij het pad naar huis nemen lijnen wij hem altijd op een vaste plaats aan. Hij liep 50 meter voor me en nam ineens een sprint naar de Arnhemsekarweg. Weg was hij. Fluiten, roepen….. meneer reageert niet!
Op eens hoorde ik janken. Ik dacht: hij wordt gegrepen of hij bijt een andere hond. Achteraf, als je de film terugdraait, was er eerst een behoorlijke klap te horen.

Wat was er gebeurd.

Luca heeft wat geroken en gaat z’n neus achterna. Bij de Arnhemsekarweg aangekomen merkt hij dat zijn grote liefde hier net was geweest. Dus wat doe je als hond op Valentijnsdag …….. ja hoor, je grote liefde achterna. Zijn grote liefde is de teckel Dirkje van de familie Goedvree. Zij kennen elkaar al vanaf de puppiecursus. Dirkje liep met zijn baasje aan de overkant van de Ericalaan. Luca bedacht zich geen moment en is vanuit het bos de weg overgestoken. Met alle gevolgen van dien. Hij is aangereden door een personenauto. De bestuurder is doorgereden. Luca was behoorlijk gewond. Maar hij moest eerst Dirkje en haar baasje gedag zeggen. De heer Goedvree was erg geschrokken. Hij vertelde ons dat Luca veel bloed verloor maar toch maakte hij aanstalten om weer de weg over te steken en terug te gaan het bos in. Bijna werd hij weer aangereden maar Goedvree heeft de auto’s tegen gehouden.

Ondertussen was ik naar de parkeerplaats aan de Arnhemsekarweg gelopen waar Luca mij tegemoet kwam. Hinkend op drie poten en hevig bloedend. Daar sta je dan!!! Ik heb hem neergelegd en met een zakdoek de bloeding proberen dicht te drukken. Tussen door Heleen gebeld en haar gevraagd meteen met de auto naar de parkeerplaats te komen. Luca bleef erg rustig en liet alles over hem heenkomen. Wat ik niet wist is dat de heer Goedvree een toevallig passerende politieauto heeft aangehouden en gevraagd of zij in het bos wilde kijken omdat er een aangereden hond het bos was ingelopen. Wat hebben deze politiemensen Luca en mij geweldig geholpen. Een agent pakte meteen de verband trommel en heeft een stevig druk verband aangelegd. Chappeau voor deze inzet!!!!
Ondertussen was Heleen ook aan komen rijden. Met elkaar hebben wij Luca in de auto gelegd en direct naar Dierenkliniek Carrière gereden.

Overwerk in de kliniek.

Daar hebben wij Luca overgedragen aan Yara. Wat zal zij geschrokken zijn. Je mag bijna naar huis, Valentijnsdag vieren met je vriend en dan op eens wordt je geconfronteerd met een Luca die behoorlijk gewond is. Complimenten van Heleen en mij hoe Luca en wij door haar zijn opgevangen. De verwondingen waren erg gecompliceerd. Yara stelde ons gerust en adviseerde ons naar huis te gaan. Voor ons begon het wachten en voor de dierenartsen het “gevecht” om Luca te behouden.

Wat jullie medische allemaal gedaan hebben is formidabel. Dat proces mogen jullie zelf beschrijven. Wij werden die avond op de hoogte gehouden door drie telefoontjes van Paul. Het eerste telefoon gesprek was zakelijk. Luca was stabiel, er waren geen interne complicaties met nieren en andere organen. Ze gingen Luca opereren en hadden zorgen om z’n achterpoot. Na twee uur belde Paul weer. Paul gaf duidelijk aan dat het een pittige operatie was geweest. Of zijn poot behouden kon worden was nog een vraag. Ook of er afstotingsreacties kwamen was een grote vraag.

Luca poot

Toch gaf het gesprek hoop voor de toekomst. Om half elf belde hij weer. Hij was bij Luca en hij was rustig. Die nacht hebben we slecht geslapen. De gedachten waren bij onze Luca. Hoe zou het morgenochtend zijn; hoe zou het gaan als hij een poot moet missen. Een hond met zo’n enthousiasme. Maar een hond met zo’n prachtig karakter gun je alles en alle liefde.
Nou, die heeft hij bij jullie in de kliniek gehad. Wat waren we blij dat wij Luca al woensdagmiddag mochten ophalen. En die reactie van Luca. Toen hij onze stemmen hoorde ging hij weer staan. Een prachtig maar ook emotioneel moment.

Luca thuisWeer thuis

Die nacht heeft hij weer op zijn eigen kussen geslapen. Wel om 3.00 uur even naar buiten geweest en een plasje gedaan. Het snelle herstel is gewoon een wonder. De afgelopen vier weken waren wij bij jullie in de kliniek dagelijks te vinden. Elke dag het verband wisselen. Luca liet dit allemaal zonder problemen toe. Ook bij ons thuis was het een kleine behandelkamer.

Aal10 Luca 3 KeukentafelAal10 Luca broekjeEerst temperaturen, daarna een handvol medicijnen naar binnen werken. Natuurlijk met een stukje kaas als beloning. We hebben Luca na een week geleerd om op tafel te gaan liggen. Dan konden wij makkelijk zijn wonden insmeren met zalf. Ook het belasten van beide poten ging super snel. De eerste week even een paar keer per dag een stukje door het park. Na twee weken weer het bos in. Wel aangelijnd en andere honden mijden. Na drie weken weer los en heerlijk struinen door het bos en over de heide.

Veel mensen hebben meegeleefd met Luca. Wat is er gebeurt??? Komt het goed? Was al dat bloed op de Ericalaan van hem.
Natuurlijk ook bezoek gehad van zijn grote liefde, Dirkje. Veel lieve reacties van de hondenliefhebbers in het losloopgebied.

Luca is weer op de goede weg. Wij zijn ontzettend blij dat het zo is afgelopen. Dat is ook dankzij het vakmanschap en de liefde waarmee jullie Luca hebben verzorgd. Dank hiervoor.

Heleen en Kees Aalders
en natuurlijk LUCA.

Luca op de hei