Voedingsvragen voor dokter Bob

Kan een hond vegetarisch eten? Ik heb gehoord dat er speciale vegetarische hondenbrokken zijn. Of heeft een hond per se vlees nodig?
Vegetarische voeding van de hond is mogelijk, deze voeding is onmogelijk zelf te bereiden. De voeding zal dan wel gebruik moeten maken van eieren en melkproducten om de juiste samenstelling te bereiken. Veganistische voeding is dus onmogelijk voor de hond.

Ik heb een aantal Dwergpoedels. Zij plukken vaak zelf aardbeien, blauwe bessen en frambozen. Ook zijn ze gek op appels. In de winter eten ze soms zaden die van de vogelvoederplank vallen. Kan dit kwaad?
Bessen in bosrijke omgeving kunnen in sommige gebieden vervuild zijn met eieren van de vossenlintworm en daarmee dus gevaarlijk voor mens en dier. Goed wassen is hier het devies. Appels kunnen gisten in de maag en bij grotere rassen een bekende oorzaak van de beruchte maagkanteling. Vogelszaden kunnen beschimmeld zijn (veel overjarig zaad wordt op deze manier “weggewerkt”), verder kunnen de zaden behandeld zijn met anti-schimmelmiddelen. Ik zou het de hond niet laten eten, zaden hebben op zich voor een hond ook weinig tot geen voedingswaarde

Ik geef mijn honden altijd een scheutje omega 3 visolie over hun eten. Mijn ene hond wordt wat ouder en soms wat strammer en dat zou goed zijn voor zijn hersenen en gewrichten. Kan zo’n toevoeging kwaad?
Omega-3 vetzuren, mits niet geoxideerd, zijn prima. Wel zijn ze vaak erg duur. Beter is het een gerichte voeding te gebruiken voor de artrose- of nierpatiënt bijvoorbeeld waarin nog meer beschermende maatregelen zijn getroffen.

Ik geef altijd brokken (complete maaltijd) gecombineerd met een schijfje vlees (ook compleet). Kan dat kwaad? Ik hoor wel eens mensen zeggen dat je nooit brokken en vlees tegelijk mag geven, maar dat dan altijd in aparte maaltijden moet doen vanwege de zuurgraad in de maag. Is dat waar?
Als het maar een goede kwaliteit brokken is. De term “vlees” belooft vaak meer dan er waargemaakt kan worden.

In het boek Kanker bij honden van Monique Bladder lees ik dat uit de antwoorden van honden eigenaren bleek dat meer honden met kanker brokken kregen en meer honden zonder kanker dan verwacht compleet vers vlees. Wat is uw mening over compleet vers vlees?
De eerste stelling is volstrekte lariekoek, ik ken daar geen wetenschappelijke onderbouwing van! We weten wel al lang wat de rol van vlees is bij mensen met darmkanker maar het ontstaan van kanker ligt veel gecompliceerder. Compleet vers vlees? Hoe kan vlees compleet zijn? Verder ben ik altijd zeer benieuwd naar de samenstelling, Meestal heel veel duur water, rond de 30% vet in de droge stof en dan nog wat eiwit.

Kan het kwaad om vaak van merk te wisselen?
Nee, bij kwaliteitsverschil wel aantal dagen de tijd nemen.

Hoe denkt u over de kunstmatige conserveringsmiddelen in hypoallergene voeding?
Een voeding met hoge kwaliteit grondstoffen kan niet zonder conserveringsmiddelen

Waarom worden er alleen brokken voorgeschreven bij allergieën?
Er zijn 2 brokproducten die volledige gehydrolyseerd eiwit bevatten, is nog niet op de markt in natvoeders

Kunt u iets vertellen over geperste brokken, zijn deze beter dan geëxpandeerde brokken?
Nee, deze zijn niet beter, geëxpandeerde brokken geven een betere vertering

Als ik mijn honden alleen Carnibest diepvries voeding zou voeren, krijgen ze dan tekorten aan bijvoorbeeld mangaan?
Dat moet u aan de producent vragen, ik kan me voorstellen dat gezien de bron het product kan wisselen in samenstelling.

Wat kan ik doen als een drachtig teefje slecht eet? Ik voer haar volgens de richtlijnen van Royal Canin. Dus vanaf de eerste dag van de loopsheid begin ik met het HT voer tot de vijfde, zesde week van de dracht. Dan ga ik over op de Starter. Ze krijgt alleen een pensstaafje als tussendoortje. Ze is goed op gewicht. Ik voer normaal RC Adult en dat eet ze heel erg goed.
Als ze goed op gewicht is eet ze voldoende. In praktijk overvoeren veel eigenaren de hond in aanloop naar de geboorte van de pups.

Graag wilde ik aan u vragen hoe goed het wel of niet is om een hond KVV (kompleet versvoer) te geven. Mijn hond (nu 10 maanden) krijgen sinds twee maanden alleen nog maar KVV: smuldier 3 dagen per week en Carnibest 4 dagen per week (carnibest is erg prijzig en smuldier is behoorlijk goedkoop, maar ik moet het ook nog kunnen betalen, anders had hij alleen maar carnibest gekregen.) Nou vroeg ik me af of dit goed is voor mijn hondje, ik wil alleen het beste voor hem en ben daardoor erg lang wezen zoeken en vergelijken en ik kwam uit op deze samenstelling qua voer. U schrijft over koper, ruwe as, vitaminen etc. , zit dit nu goed voor mijn opgroeiende Labrador x Golden Retriever met deze voedingen? Moet ik aanvullen met iets dergelijks? Ik wil het zo graag goed doen… help me alstublieft te bepalen of ik nu het juiste doe voor mijn hondje.
In ben geen voorstander van deze voedingen, ik denk dat je snel te maken hebt met wisselende analyses en dat is zeker voor wat betreft het mineralen gehalte in de groei een risico bij veel rassen. Nogmaals, je zit al snel op circa 30% vet en dat is voor geen enkele hond goed.

Mijn hond krijgt ongeveer 1 à 2 x per week een rauw bot, met nog een restje vlees en merg eraan van een rund (dit koop ik bij de slager). Is dat goed?
Niet geschikt voor pups van grote rassen, niet geschikt voor melkgebitten. Alleen aan honden geven wiens gebit het veilig aankan. Oppassen voor obstipatie.

Ik hoor vaak dat mensen zelf eten voor hun hond maken door bijvoorbeeld goedkoop bij een slager een grote partij kippennekken of -vleugels in te slaan. Maar zitten die goedkopere slachtkippen niet vol slechte antibiotica?
Dat is nog de vraag maar voedingstechnisch is het ook niet veel soeps!

Is het waar dat honden die versvlees eten schonere gebitten hebben dan honden die brokken krijgen?
Nee.