Vakantietips

Deze keer een wat ander artikel dan dat u van mij gewend bent. In deze tijd met de vakantieperiode in aantocht is het goed eens stil te staan bij problemen die met vakantie en uw hond te maken hebben.

Gebaseerd op een jarenlange praktijkervaring wil ik graag een aantal zaken behandelen die mogelijk voor u als hondeneigenaar van belang kunnen zijn. Dit overzicht is zeker niet volledig maar iedereen zal er toch wel wat nuttigs in terug kunnen vinden.

Overheidsbepalingen

Overheidsbepalingen verschillen nog enorm in Europa en van een algemeen en uniform beleid is nog lang geen sprake. Er zijn vele bepalingen op het gebied van verplichte vaccinaties, aanlijngeboden, invoerbeperkingen, rasverboden, muilkorfplicht en verplichte parasietenbestrijding.
Veel diereigenaren realiseren zich niet dat zij door een niet EEG-land reizen (Zwitserland) als zijn bijvoorbeeld naar Italië op vakantie gaan. Hierdoor is men ten tijde van de reis steeds onderhevig aan andere wetgeving.
Sommige rassen zijn al dan niet terecht verboden in sommige landen, bij de grens aangekomen betekent dat dus rechtsomkeert maken of je hond in beslag laten nemen. Scandinavische landen en Groot-Brittannië hebben zeer specifieke eisen die soms maanden voorbereiding vereisen.
Al met al is het verstandig de sites van de betreffende ambassade te raadplegen of die van de ANWB.
Controles lijken zeldzaam maar zodra u in contact komt met een locale wetsdienaar kunt u erop rekenen dat alles gecontroleerd wordt. De aandacht is ook sterk toegenomen nu, dankzij de import van honden uit Afrika, hondsdolheid is opgetreden in Frankrijk wat ook aan een Franse vrouw vorig jaar het leven heeft gekost na een bijtincident met een hondsdolle hond.

Identificatie

Honden dienen tegenwoordig identificeerbaar te zijn bij grensoverschrijding. Dat wil zeggen dat ze een duidelijk leesbare tatoeage moeten hebben of een functionerende chip. Het is dus verstandig om de leesbaarheid van de tatoeage (zonder dat je weet wat er zou moeten staan) zelf te controleren voor vertrek. Ook kunt u aan uw dierenarts vragen even de werking van de chip te controleren. Het komt namelijk voor dat deze defect raakt, bijvoorbeeld door een stevige aanvaring met een boom of ander hard voorwerp.
De identificatie met een chip werkt uitstekend en is helaas nog niet nationaal verplicht. Wat echter wel ontzettend belangrijk is is dat je als eigenaar mutaties doorgeeft. Als je telefoonnummer verandert dien je dit middels een mutatieformulier door te geven anders bent u onbereikbaar als men uw trouwe viervoeter heeft gevonden. Gezien eventuele vakantieproblemen is een mobiel nummer als 1e nummer het verstandigst.

Parasieten

Helaas wordt deze situatie er niet beter op. Ziekteopwekkende en ziekteverspreidende parasieten rukken steeds verder op naar het Noorden van Europa ten gevolge van klimaatveranderingen en ongebreidelde import van dieren.
Als de parasieten zichtbaar zijn zoals bijvoorbeeld teken dan kan er nog op tijd ingegrepen worden. Bestrijding van de gevolgen van onzichtbare parasieten (inwendig levende parasieten) is veel lastiger en soms te laat.
Naast de bekende als teken en de “standaard” wormen komen nu parasieten als hartworm en de vossenlintworm steeds meer voor.
Ook Babesiose, een door teken overgebrachte ziekte is nu definitief in Nederland gevestigd sinds enkele jaren.
Met meer bijzondere vakantiebestemmingen zoals bijvoorbeeld Kroatië komen nieuwe gebieden onder bereik van onze huisdieren die daar dan bijzondere ziekten oplopen zoals bijvoorbeeld de “tick-born encephalitis” of te wel een ernstige aandoening van het zenuwstelsel ten gevolge van een tekenbeet.
Een aparte categorie patiënten zijn die honden die worden meegenomen van vakantiebestemmingen, zonder het te weten nemen de toeristen goedbedoeld meer “narigheid” mee dan ze denken. Een ziekte als Leishmania is hier een goed voorbeeld van. Deze kan na verloop van tijd behoorlijk ernstige problemen veroorzaken voor de hond, niet zelden met dodelijke afloop. Een strenge gezondheidscontrole van deze dieren door een Nederlandse dierenarts is aan te raden om problemen in een vroeg stadium te ontdekken.

Een deel van bovengenoemde parasieten en de door deze diertjes overgebrachte ziekten zijn ook niet ongevaarlijk voor de mens. Ziekten die van dier op mens kunnen overgaan worden zoönosen genoemd.
Vooral kinderen zijn een kwetsbare groep. Aandoeningen als de ziekte van Lyme, problemen met de vossenlintworm en spoelworminfecties kunnen zowel mens als dier treffen.

De dierenarts is de persoon met de meeste kennis op dit gebied. Niet alleen worden wij door allerlei officiële instanties op de hoogte gehouden van het voorkomen van bepaalde parasieten of ziektegevallen in Europese gebieden maar ook hebben wij vergaren wij alle kennis nodig om onszelf te vrijwaren van deze ziekten!
Daarnaast kent de dierenarts uw hond en meestal uw gezinssituatie. Met het advies ter (preventieve) bestrijding van parasieten kan hij of zij dan ook rekening houden met uw omstandigheden, specifieke (ras)kenmerken van uw hond of bijvoorbeeld met mogelijke interacties met medicijnen die uw hond gebruikt.
Het verdient aanbeveling om in het dierenpaspoort te noteren waarmee en wanneer uw huisdier is behandeld tegen parasieten zodat u op vakantie altijd over deze informatie kan beschikken.

Vaccinaties

In principe is er in Europa maar 1 verplichte vaccinatie voor honden bij grensoverschrijdend verkeer en dat is de hondsdolheidvaccinatie. Door verschillen in registratie zijn er vaccins die 3 jaar geldig zijn en vaccins die 1 jaar geldig zijn. Deze vaccinatie dient minimaal 3-4 weken “oud” te zijn voordat uw hond de grens over mag. Sommige landen in Europa vragen een “legalisatie” van de vaccinatie door de VWA, ook deze papierwinkel kan soms geruime tijd vergen dus zorg dat u op tijd begint!
Landen als Groot-Brittannië, Turkije, Bulgarije, Servië en sommige anderen stellen een bloedtest verplicht, ook dit kost geruime tijd aan voorbereiding.
Verder zijn er een aantal vaccinaties die verstandig zijn om toe te laten passen en die ook vaak voor de niet reizende hond worden toegepast zoals bijvoorbeeld de vaccinaties tegen Parvo, ziekte van Weil en Hondenziekte.

Tot slot

Het is niet mogelijk en niet zinvol om alle ziektebeelden uitvoerig te behandelen. Feit blijft wel dat preventie het allerbelangrijkste is voor de gezondheid van mens en dier. Hiervoor zijn ook goede antiparasitaire middelen beschikbaar. Omdat het eigenlijk echt “maatwerk” is hebben wij op onze kliniek het buitenlandconsult. Hier wordt door een dierenarts met de eigenaar het reisplan doorgesproken en aan de hand daarvan wordt een antiparasitair en vaccinatieadvies gegeven, wordt de chip gecontroleerd en worden alle officiële papieren in orde gemaakt zoals bijvoorbeeld de gezondheidsverklaring die nog door veel landen wordt vereist.
Ik neem aan dat uw dierenarts een vergelijkbare behandeling kan bieden, hier geldt zeker dat voorkomen beter is dan genezen! Rest mij om u en uw viervoeters een fantastische en parasietenvrije vakantie toe te wensen!

NB: Oh ja, en vergeet niet om thuis voordat u op reis gaat even de ligplaatsen en omgeving te behandelen anders wordt u bij thuiskomst verwelkomt door honderden hongerige vlooien……