Sporten en blessures

Kristel de Munnik Dierenarts foto CanicrossIn 2016 was het aantal sportende Nederlanders nog nooit zo hoog, zo’n 9,5 miljoen mensen sporten 1x in de week. Ook sporten samen met een harig gezinslid zit in de lift. Goed voor de gezondheid van mens en hond, maar ook om de band met je hond te versterken.

Er zijn verschillende sporten die met de hond gedaan kunnen worden; canitrail /canicross en bikejöring zijn vooral gericht op de duur van de activiteit en flyball /agility legt de nadruk met name op kortdurende piekbelasting.

In elk geval is het verstandig om een goede basisconditie te hebben om blessures te voorkomen en te kijken naar de bouw van de hond om een juiste sport uit te kiezen. Niet alleen ten tijde van de training is het belangrijk goed te kijken naar je hond, maar ook de dag erna. Sommige problemen uiten zich met name ná de gedane arbeid. Startkreupelheid kan bijvoorbeeld een aanwijzing zijn voor artrose in een gewricht.

Het looppatroon van de hond is een belangrijke indicator voor de aanwezigheid van blessures. Wanneer een hond kreupel is, valt hij/zij op de gezonde poot in plaats van op de pijnlijke poot. Een hond die linksvoor kreupel is, valt dus op rechtsvoor omdat de hond de aangedane poot zo min mogelijk wil belasten. Wanneer er problemen zijn in beide voorpoten is dit vallen niet zo duidelijk en is er soms alleen sprake van een stijve gang of een verkorte pas, wat heel subtiel aanwezig kan zijn.
In dat geval zijn andere symptomen belangrijk; minder graag mee uit (met name de dag na het sporten), chagrijnig naar andere honden reageren, anders gaan zitten/liggen of een verminderd spelgedrag. Weigeringen tijdens het sporten of achterblijven vallen natuurlijk snel op, maar veel honden hebben zoveel plezier in het sporten dat het op moment van uitoefening vaak niet zichtbaar is.

Het zal duidelijk zijn dat wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen, de overige ledematen en wervelkolom een overbelasting te verduren krijgen en de problemen daardoor kunnen verergeren en uitbreiden. Bij aandoeningen zoals bijvoorbeeld een gescheurde kruisband is het van belang om binnen 6 weken te behandelen, wordt er later ingegrepen dan is er vaak al onomkeerbare schade aanwezig. Pijnstilling in combinatie met rust wordt soms voor een korte periode voorgeschreven, maar zeker wanneer honden worden ingezet in de sport verdient het de voorkeur om de oorzaak van de kreupelheid te achterhalen.

Fijn en verantwoord sporten mét hond lijkt mij een mooi voornemen voor 2017!

– Kristel de Munnik, dierenarts

Canicross