Siberian Nieuws – Maagtorsie

Martine Carrière beantwoord iedere editie van Siberian Nieuws (het magazine van de Siberian Husky Klub voor Nederland, SHKN)  een lezersvraag.

Voorpagina Siberian Nieuws

“De afgelopen tijd zijn er een aantal maagtorsies en bijna maagtorsies geweest bij zowel de Alaskan Malamute als de Siberian Husky.
Graag zou ik wat meer informatie willen over de maagtorsie. Hoe herken je een maagtorsie en wat kan men doen ter preventie?”

 

Lees hieronder het antwoord van Martine of dowload het PDF: Siberian Nieuws #4 2014

Maagtorsie

Met wat kleine oogjes door een wel heel korte nacht zit ik achter mijn PC dit stukje te schrijven. Het was weer eens raak, de nachtmerrie van iedere eigenaar van een grote hond, en van de dierenarts, een maagtorsie of maagkanteling.

Het betreft vooral Doggen, Duitse herders, Bloedhonden, Berner Sennenhonden, maar kan in theorie elke grote hond overkomen zelfs een Koningspoedel. De hond wordt in een heel hoog tempo dik vooral aan de linker kant en probeert vruchteloos te braken. Het arme dier staat wat te kwijlen en kokhalzen en voelt zich letterlijk hondsberoerd. Grote haast is geboden dus direct naar de dierenarts bij het zien van deze symptomen!

Als een dergelijke hond bij ons binnenkomt (vreemd genoeg meestal s ‘nachts) liggen alle spullen al klaar om direct in te grijpen, immers na het 1e telefoontje van de baas die beschrijft hoe de hond dikker wordt en probeert te braken gaan alle alarmbellen rinkelen. Het onderzoek kan kort zijn, als je op de bolle flank van de hond trommelt en het klinkt goed hol weet je eigenlijk al hoe laat het is.
Met een slang door de mond van de hond proberen we eerst of de maag misschien nog niet volledig
gedraaid is (het voorstadium van dè torsie) maar alleen heel erg opgezet. Als de slang tot in de maag te brengen is kun je lucht en maaginhoud wegpompen en zal de maag algauw weer tot zijn normale omvang terugvaIlen.

Lukt het niet in de maag te komen dan moet de hond met grote spoed geopereerd worden om de maag terug te draaien en de ‘druk’ eraf te laten. De gedraaide maag ziet er uit als een toffee met
dichtgedraaid papiertje aan de uiteinden, er kan niets in maar vooral ook niets uit. De maaginhoud gist door en produceert gas, en dat is de reden dat de maag zichzelf als het ware opblaast. De opgeblazen maag drukt bloedvaten in de buik dicht waardoor de bloedsomloop in moeilijkheden komt. Soms sterft een deel van de maagwand en/of de milt af.
Tijdens de operatie draaien we de maag terug en halen hem leeg. De milt en maagwand worden goed bekeken of alles nog levensvatbaar is en ten slotte wordt de maag vastgezet opdat een herhaling van de torsie onmogelijk wordt. De anesthesist heeft gedurende de operatie geen gemakkelijke taak om een dergelijke kritieke patiënt in leven te houden maar ook als de operatie voorbij is kunnen de eerste twee dagen nog levensbedreigende complicaties voorkomen.
Al met al een onderneming die, dat begrijpt u, niet altijd goed afloopt.

Wat kun je als eigenaar nu doen om een maagtorsie zo veel mogelijk te voorkomen?

Voer een goed verteerbaar voer verdeeld over meerdere porties per dag, hoe korter de maag gevuld zal zijn des te minder risico.

Uitlaten liefst niet binnen 4 uur na een maaltijd, dus voeren als u thuiskomt.

Hebt u een schrokker die veel lucht slikt bij het eten: week de brokjes in water, leg een grote steen midden in de bak of gebruik een kong om de hond te voeren.

Geen ijskoud water laten drinken of sneeuw of ijs laten eten (sneeuwbal/en!)

Tot slot zal het duidelijk zijn dat een dergelijke grote ingreep en opname op de intensive care niet bepaald goedkoop is, een goede ziektekostenverzekering betaalt zich dubbel en dwars terug mocht u ooit zo onfortuinlijk zijn dat u voor een maag torsie komt te staan.

Martine Carrière

Foto martine en pup