Kleine honden Grote problemen

ChihuahuaKleine honden zijn duidelijk aan een opmars bezig. Werd het kliniekbestand vroeger beheerst door namen als Boris, Wodan en Nero behorende bij Bouviers, Rottweilers en Duitse herders, tegenwoordig zijn de Gucci’s, Prada’s en Chanels niet van de lucht. Deze fraaie namen behoren dan toe aan Chihuahua’s, Franse Bulldogjes en andere kleine rakkers.

De invloed van film- en popsterren laat zich gelden en we zien wereldwijd voorbeelden van deze trend. De hondjes worden niet zelden aangekleed en verblijven soms meer in de armen van de eigenaar dan dat ze lopen.
Je kunt er van denken wat je wilt maar zeker is dat de kleine hondjes toenemen in populariteit. Deze veranderingen in de hondenpopulatie heeft ook tot gevolg dat het medisch aanbod bij de dierenarts ook verandert. In dit artikel zal ik enkele voorbeelden bespreken van typische aandoeningen die bij deze hondjes voorkomen en vaak niet onderkend worden door de eigenaar of het risico wordt onderschat.

chihuahua met spalkBrekebeentjes

Omdat deze honden meer gedragen worden dan soortgenoten is de kans op uit de armen springen of vallen ook groter. Hierbij ontstaan dat typische botbreuken. Bij de Franse Bulletjes valt dan te denken aan gecompliceerde elleboogbreuken die vrijwel altijd het gewricht betreffen. Dit houdt medisch in dat er in feite sprake is van een spoedgeval, zo’n breuk is ernstig en vereist zeker specialistische hulp.
De hondjes met de dunne pootjes zoals de Chihuahua en Dwergpinscher zullen eerder hun pootje breken vlak boven de pols. Deze breuk is zo specifiek dat er zelfs speciale implantaatjes voor zijn gemaakt. Ook hier is specialistische hulp noodzakelijk.

Pupproblemen

Bij deze kleine rassen wil het kopje nog wel eens relatief groot zijn voor het geboortekanaal van de moeder. Een keizersnede is dan ook geen uitzondering maar wordt meestal zonder problemen doorstaan. Meer risico ligt in de periode na de geboorte. De zeer kleine pups hebben veel moeite om hun lichaamstemperatuur te handhaven en raken snel onderkoeld. Bij onvoldoende energieopname daalt de bloedsuikerspiegelzeer snel en voordat je het weet raken ze in coma. Als dierenarts moet je dan nog van goede huize komen om het diertje te redden.
Het moge duidelijk zijn dat het geboorteproces en de pupjes veel aandacht en begeleiding vereisen, zeker bij een minder ervaren eigenaar. Zomaar een nestje of één nestje is dan ook niet echt aan te raden, het fokken kan beter overgelaten worden aan professionals om teleurstellingen te voorkomen.

Ademen valt niet mee

De luchtwegen zorgen nog al eens voor problemen. Niet zelden is de luchtpijp afwijkend aangelegd. Vreemde ademgeluiden of inspanningsproblemen zijn dan de symptomen. Meestal zijn deze niet te verhelpen.
Bulldogjes hebben nogal eens vernauwde neusgaten en een fraai stukje plastische chirurgie kan dan uitkomst bieden. Door de neusgaten te vergroten neemt de ademhalingsmogelijkheid voor het dier enorm toe.
Ook kan het zijn dat het zachte verhemelte te lang is. Dit veroorzaakt benauwdheid en mogelijk vreemde ademgeluiden. Deze afwijking kan chirurgisch verholpen worden.

Onbehandelbare pijn

De aandoening “syringomyelie” heeft al veel aandacht gehad. Het betreft een aandoening van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Het precieze mechanisme is nog niet bekend maar de prognose is in het algemeen niet best omdat de pijnen slecht reageren op medicatie. Veel kleine rassen kunnen de aandoening krijgen maar de Cavalier King Charles Spaniel is de bekendste.

Losse knietjes

Veel kleine hondjes hebben last van knieschijfjes die te gemakkelijk uit de groeve van de knie glijden, dit noemen we een patellaluxatie. Helaas neemt deze aandoening hand over hand toe en ook grotere rassen (Labrador) krijgen er mee te maken. De huidige visie is dat het in een vroeg stadium (chirurgisch) behandeld moet worden om slijtage van het gewrichtskraakbeen (foto) voor te zijn. Sommige rassen vertonen een dermate standsafwijking dat alleen een gecompliceerde operatie waarbij het dijbeen wordt doorgenomen om het weer in een andere positie vast te zetten een oplossing kan brengen.
Ook de “pindakaasziekte” (ziekte van Legg Calvé Perthes) zien we regelmatig, vooral bij kleine Terriers. De heupkop verliest zijn vorm, het dier gaat kreupel lopen en heeft veel pijn. Deze aandoening is goed chirurgisch te behandelen.

Dwarse haartjes

Het type vacht, al dan niet in combinatie met huidrimpels of een bijzondere anatomie kan leiden tot problemen. Bijvoorbeeld haartjes op de neusrug kunnen bij niet tijdige behandeling tot ernstige schade aan het oog leiden.

Natuurlijke klinkt het allemaal niet zo leuk maar het is goed om te weten wat er mis kan gaan. De kleinere rassen zijn toch wat kwetsbaarder en een tijdige behandeling kan in veel gevallen erger voorkomen.
Sommige kleine hondjes hebben een groot karakter om het zo maar te zeggen en trekken zonder schroom een grote mond open tegen soortgenoten die vele malen groter zijn. Ook dit loopt niet altijd goed af…..
Ook al zijn de hondjes klein en gemakkelijk te “handelen” het is toch verstandig om naar de hondenschool met ze te gaan. We zien veel hondjes die te veel als mens worden behandeld en slecht gesocialiseerd zijn op honden, bij een mogelijke ontmoeting neemt de eigenaar het dier direct in de armen en dat gaat een normaal gedrag niet bevorderen.

Verder zijn ze grappig, ondeugend, innemend en aangenaam gezelschap. En de dierenarts? Tja, die zal zich af en toe flink moeten inspannen om de problemen op te lossen en zal soms even moeten kijken of hij alle vingers nog heeft, maar dat is beroepsrisico!