Franse Hartworm

Franse Hartworm in Nederland

Angiostrongylus vasorum zoals deze worm voluit heet, komt voor bij vossen en honden in verschillende delen van Europa maar sinds een aantal jaar ook in Nederland.

De volwassen wormen zitten in het hart en de grote longvaten. De larven werken zich via de longblaasjes een weg naar de luchtwegen alwaar ze worden opgehoest en doorgeslikt en vervolgens via de ontlasting het lichaam verlaten. De larven worden vervolgens opgenomen door slakken en kikkers, knaagdieren, slangen en vogels ( die weer slakken eten). De larven kunnen door een hond worden opgenomen door het eten van slakken en/of kikkers, of door contact met besmet slakkenslijm. Slakken kruipen graag over ontlasting of door etensbakjes in de tuin en ziedaar de perfecte besmettingshaard. Deze larven ontwikkelen zich in 40 tot 60 dagen tot volwassen wormen in de longen. Honden kunnen , eens besmet , jarenlang larven uitscheiden via de ontlasting.
Door de wormen wordt een chronische ontsteking van bloedvaten , met name in de longen en stollingsstoornissen veroorzaakt.

Dit kan zich uiten door :

  • Bloedingen (ook in zenuwstelsel, ogen en slijmvliezen)
  • Hoesten
  • Flauwvallen
  • Vermoeidheid
  • Benauwdheid
  • Braken
  • Buikpijn
  • Acute hartdood
  • Algemeen ziek en koorts

De beste methode om de larven van de wormen te vinden is onderzoek van zeer verse ontlasting op 3 opeenvolgende dagen volgens de baermann methode, liefst op het universiteitslab in Utrecht. Of door middel van een bloedonderzoek op antistoffen. In het bloed en spoelsel van de longen kunnen opvallend veel witte bloedcellen te vinden zijn die passen bij een infectie met parasieten.

Behandeling: 4 x milbemycine met 1 week tussenpoos of het in de nek aanbrengen van een een spot on middel met imidacloprid en moxidectine.

Preventief kan het spot on middel kan ook gebruikt worden maar dient dan wel elke 4 weken aangebracht te worden of kan met elke maand milbemycine gebruiken, een interessante combinatie is trifexis, een vlo en wormmiddel in 1 tablet..

Infectiehaarden in Nederland bevinden zich rond den Haag, in de polder en op de Noord West Veluwe.

Wees dus bedacht op deze voor ons ‘nieuwe’ ziekte. Is uw hond een alleseter en woont u in risicogebied is het preventief geven van de genoemde pipetjes of tabletten wellicht een idee. De pipetjes werken ook tegen vlooien , mijten en luizen, de tabletten ook tegen vlooien dus u vangt meerdere beestjes in een klap.

-Martine Carrière – Bothof, Dierenarts