Bijzonder vervelend

Thelazia worm op het oogBij een teckel, die in het voorjaar op vakantie was in Frankrijk, zagen wij deze ongenode gasten zweven in het traanvocht van zijn linker oog. Dokter Paul heeft er 2 weten te vangen en het bleken Thelazia wormen te zijn; een parasiet die door fruitvliegjes wordt overgebracht.

Het zijn zeldzame wormen die slechts een paar keer per jaar in Nederland worden gezien. Bijzonder dus voor ons om te zien, maar voor het hondje vooral bijzonder vervelend.

Preventief is hier helaas niks tegen te doen. Het verwijderen van de wormpjes gebeurt nadat het hondje een lichte verdoving heeft gekregen. Op deze manier heeft de hond er zo min mogelijk last van en is de kans op schade geminimaliseerd.

Op de filmpjes is te zien hoe de worm van het oog gehaald wordt door dokter Paul. Let op: honden onder algehele verdoving blijven altijd het knipper-reflex houden zoals te zien is in de filmpjes. Weest gerust, het hondje krijgt er dankzij de verdoving niks van mee.

Filmpje van dokter Paul die de Thelazia worm verwijderd (niet voor de gevoelige kijker!):

Filmpje van de Thelazia wormen:

Filmpje van een microscopisch beeld van de Thelazia worm: