Tropische temperaturen

Let met de heerlijke temperaturen goed op uw dier en zorg dat er altijd genoeg mogelijkheden zijn zodat het dier zich kan afkoelen.

Voor veel honden is zwemmen een speelse manier om af te koelen. Het is dan voldoende om kort in en uit het water te gaan. Het vocht zal verdampen en daarmee voor afkoeling zorgen. Zwemmen op zich lijkt verkoelend maar door de arbeid van de spieren tijdens het zwemmen ontstaat veel warmte. Zodra de hond uit het water komt kan hij deze warmte moeilijker kwijt en stijgt de temperatuur.

Heeft uw dier last van de hitte? Leg hem of haar op een koele plaats, eventueel op een natte handdoek. Als u bang bent voor oververhitting neem dan de temperatuur op. De normale temperatuur van een hond is tussen de 38 en 39 graden Celsius. De normale lichaamstemperatuur van katten en konijnen is ongeveer tussen de 38 en 39.5 graden Celsius. Neem voor advies gerust contact op met uw Sterkliniek.

Oververhitting voorkomen is natuurlijk het beste, hier volgen enkele tips:
• Wandel ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat, niet tijdens de heetste uren van de dag.
• Laat uw hond niet naast de fiets lopen. Niet alleen zorgt de arbeid van de spieren voor veel warmte, het wegdek wordt snel warm.
• Laat uw dier NOOIT achter in de auto! Ook niet voor eventjes, ook niet als de auto in de schaduw staat en ook niet me een raampje open.
• Voorkom stress en verzorg verkoeling en schaduw.
• Wees extra alert bij oudere en jonge dieren, dieren met overgewicht, hartproblemen en rassen met korte neuzen zoals de Engelse Bulldog.
• Houd konijnen en knaagdieren koel door bijvoorbeeld een tegel in de vriezer te leggen. Dek de tegel vervolgens af met een handdoek en leg het in het buitenhok of onder het binnenhok. Een natte koele handdoek over het buitenhok kan ook helpen.
• Zorg dat er altijd drinkwater beschikbaar is.

Lees er hier meer over.

Geniet van het heerlijke weer!

Zomer logo