Paardenvlees

Afgelopen week werd Groot Brittannië opgeschrikt door een voedselschandaal: in de lasagne zat paardenvlees verwerkt! Op zich kunnen volgens de wet veel verschillende dieren vlees leveren maar op de lasagne stond dat er rundvlees in zat en dan mag er natuurlijk geen paardenvlees in zitten. Malafide producenten hadden natuurlijk uit winstbejag lopen knoeien. Maar dit voorbeeld raakt wel een paar belangrijke zaken. Ten eerste: hoe goed weet een consument wat hij eet? Inmiddels kunnen we aan de verpakking zien of er water in de kipfilet is gespoten en wat voor leventje de kip van de eieren die wij kopen heeft gehad. Dat is mooi. Maar waarom weten we nog niet hoe ons stukje vlees heeft geleefd of is geslacht? Consumenten kunnen dan beter sturen en kijk maar wat dat de kippen in Nederland heeft opgeleverd!

Tweede punt om eens bij stil te staan: onze wereldbevolking groeit als kool en menig wetenschapper voorspelt een tekort aan voedingsstoffen, de prijzen rijzen nu al de pan uit. Misschien dat we tegen die tijd het ons niet meer kunnen permitteren om tonnen aan voedzaam paardenvlees te vernietigen en zo kostbaar eiwit te verspillen. Eiwitten tenslotte niet alleen als voedsel maar ook als basis voor allerlei medische producten en technische producten. In de diergeneeskunde wordt paardenvlees bijvoorbeeld aangewend om huisdieren met een voedselallergie van eiwitten te voorzien. Maar voor wie geen paardenvlees wil eten als eiwitbron zijn er altijd nog lekkere sprinkhanen!